Vergoeding door zorgverzekering

Vergoeding van een individuele psychosociale beeldende therapie, vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering en valt onder alternatieve zorg / geneeswijzen.

Verwijzing van een (huis)arts is niet noodzakelijk.

 

Veel verzekeraars vergoeden zowel alternatieve geneeswijzen als alternatieve geneesmiddelen vanuit hetzelfde pakket. De genoemde maximumbedragen per jaar zijn dan ook vaak een combinatie van alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen samen. Daarnaast geldt voor vrijwel elke zorgverzekeraar dat er maximaal 1 consult / behandeling per dag kan worden gedeclareerd. Meer informatie over vergoeding vind je in de polisvoorwaarden van je verzekering.

 

In de zorgwijzer kun je je zorgverzekering, met informatie en voorwaarden voor mogelijke vergoedingen vinden:

Psychosociale therapie vergoeding (update: 2024) - Zorgwijzer

 

Informeer altijd zelf bij je zorgverzekering naar de vergoedingsmogelijkheden. Je verzekeraar zal van je willen weten of de door jou gekozen geregistreerde therapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging Vereniging Tekentaal (VT) en aangesloten bij de koepelorganisatie Stichting RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg).

Als VT register lid van Vereniging Tekentaal, en Register-therapeut BCZ voldoe ik aan deze voorwaarden.

Creatieve thema-activiteiten individueel en in een groep, deskundigheidsbevordering en onderwijsactiviteiten komen niet in aanmerking voor vergoeding van zorgverzekeringen. 

 

Vergoeding door werkgevers

Als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket of vanuit het opleidingsbudget, kan door veel werkgevers een individueel traject worden vergoed. Een traject bijvoorbeeld met als doel 'vergroten van persoonlijke effectiviteit', of 'ter preventie van (langdurig) uitval door stress -en spanning gerelateerde klachten'.

Voor zelfstandig ondernemers is coaching meestal aftrekbaar van de belasting.

 

Mocht je niet in aanmerking komen voor een vergoeding dan kunnen de facturen aan het eind van het jaar opgegeven worden bij de belastingdienst onder extra kosten (hier is vaak wel een inkomensafhankelijke drempel aan verbonden).

 

Factuur
Wanneer er afspraken zijn gemaakt ontvang je een factuur, deze dient te zijn voldaan binnen 7 dagen. Je betaalt eerst zelf de rekening. Vervolgens declareer je deze bij de zorgverzekeraar (of een andere instantie die vergoedt).