Vergoeding door zorgverzekering

Vergoedingen van individuele, complementaire psychosociale beeldende therapie, vinden plaats vanuit de aanvullende verzekering en vallen onder alternatieve zorg.

Verwijzing van een (huis)arts is niet noodzakelijk.

 

Veel verzekeraars vergoeden zowel alternatieve geneeswijzen als alternatieve geneesmiddelen vanuit hetzelfde pakket. De genoemde maximumbedragen per jaar zijn dan ook vaak een combinatie van alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen samen. Daarnaast geldt voor vrijwel elke zorgverzekeraar dat er maximaal 1 consult/ behandeling per dag kan worden gedeclareerd. Meer informatie over vergoeding vind je in de polisvoorwaarden van je verzekering.

 

In de zorgwijzer kun je je zorgverzekering en de mogelijke vergoedingen vinden:

Psychosociale therapie vergoeding (update: 2021) - Zorgwijzer

 

Informeer altijd zelf bij je zorgverzekering naar de vergoedingsmogelijkheden. Je verzekeraar zal van je willen weten of de door jou gekozen geregistreerde therapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging Vereniging Tekentaal (VT) en/of aangesloten bij de koepelorganisatie Stichting RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire zorg). Als lid van Vereniging Tekentaal, en RBCZ-geregistreerd therapeut (deze aanvraag loopt) voldoe ik binnenkort aan deze voorwaarden.

Vergoeding door werkgevers

Veel werkgevers vergoeden coaching als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket of vanuit het opleidingsbudget,  bijvoorbeeld in het kader van 'vergroten van persoonlijke effectiviteit', of ter preventie van (langdurig) uitval door stress -en spanning gerelateerde klachten.

Voor zelfstandig ondernemers is coaching meestal aftrekbaar voor de belasting.

 

 

Factuur:
Je betaalt eerst zelf de rekening. Vervolgens declareer je deze bij de zorgverzekeraar (of een andere instantie die vergoedt).
Mocht je niet in aanmerking komen voor een vergoeding dan kunnen de facturen aan het eind van het jaar opgegeven worden bij de belastingdienst onder extra kosten (hier is vaak wel een inkomensafhankelijke drempel aan verbonden).